Schijnzelfstandigheid ?!

Gepubliceerd op 1 augustus 2022 om 14:42

Tijdens de afgelopen maanden dat we actief zijn hebben we veel netwerkgesprekken gehad. Een ontzettende leerzame, maar vooral ook drukke tijd. Je wilt tijd vrij maken om de persoon en stichting te leren kennen. In tijden van corona ben je hier soms wat voorzichtig in, we kiezen er dan soms voor om mensen eerst te beeldbellen.

Wat ons is opgevallen in de afgelopen periode is dat wanneer je het hebt over het uurtarief, de kandidaat-professional vaak vraagt wat bij ons het tarief is: ''welk tarief hanteren jullie?'' is een vaak gehoorde vraag. Maar dit vinden we een gekke vraag, want je bent niet voor niets zelfstandig ondernemer én wij doen als bemiddelaar niet de financiering. Het lijkt wel een tendens waarin er niet meer wordt gekeken naar ervaring en eigen ondernemerschap maar meer naar het zoveel mogelijk invullen van diensten. Als er eenmaal een tarief ligt wat vast ligt, is het namelijk een stuk makkelijker de diensten op te vullen, je hebt ze namelijk maar één keer 'in de handen'.

Wanneer je online een opdracht plaatst voor het schilderen van je woning krijg je van allerlei vakmannen een offerte. Het zou bijzonder zijn als iedereen die reageert de opdracht te willen uitvoeren hetzelfde uurtarief vraagt, of zijn wij nou gek?! Iemand met 35 jaar ervaring zal naar alle waarschijnlijkheid een hoger tarief hanteren dan iemand die net uit de schoolbanken komt. Beide waarschijnlijk goede vakmensen, maar logischerwijs zal hierin een verschil zijn. En als de klus geklaard is en je woning weer strak in de verf staat krijg je netjes van de vakman een factuur, met zijn eigen logo en eigen factuur die hij zelf verstuurd. Vanuit onze visie zit het in de zorg niet anders. En het opvallende is dat elke zelfstandige een redelijk marktconform uurtarief vraagt. Men weet namelijk wel dat als het tarief te hoog zit zij zich buiten de markt werken, maar ze hebben het vanuit hun eigen ondernemerschap en expertise wel zelf bepaalt. En zo bemiddelen we mensen voor dezelfde opdracht, maar altijd met hun eigen tarief.

Wellicht dat wij vanuit onze visie kleiner blijven, omdat logischerwijs de klant er niet op zit te wachten om van elke zelfstandige een aanbod te krijgen m.b.t. het uurtarief, maar dat is het risico wat we hierin lopen, we zijn hierin écht slechts de bemiddelaar. Én of dit voor ons efficiënt werkt? Niet altijd, want het is soms een getouwtrek om de dienst rond te krijgen, maar vanuit ons oogpunt wel waar het zelfstandig werken over gaat.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.